El dijous 23 de maig, hem inaugurat la biblioteca feminista, un dels projectes que les dones de trenquem el Silenci vam començar a finals del 2021.
Hem traslladat els llibres que des del 2022 estaven al local de l’Associació de Veïns, al nou espai que ens ha cedit la Generalitat de Catalunya al Casal Cívic.
Les persones assistents a l’acte d’inauguració, hem pogut comprovar que ara, els més de 200 volums que tenim, gaudeixen d’un espai més gran, que permet veure els llibres còmodament. Un cop visitat el nou emplaçament de la biblioteca, les persones presents, més de 60, hem assistit a la taula rodona on les ponents, Laura Pabón de TeS, Mercè Tafalla de la Raposa i Càrol Azorín, del Niu de Lletres han parlat sobre:
o Què és Trenquem el Silenci , com va nàixer i quins són els nostres projectes i activitats que portem a terme..
o Què entenem per literatura feminista i quines en són les claus.
o Perquè és crucial l’existència d’aquesta literatura.
o I com d’important és que posem a les mans dels infants, llibres infantils no sexistes, si volem que en el futur no hi hagi privilegis per raó de sexe.
Tractant-se d’una biblioteca feminista, les ponents ens han fet arribar moltes de les idees que sustenten aquest projecte, utilitzant paraules de les autores d’alguns dels llibre que podem trobar a la biblioteca.
Així doncs la Montserrat Roig, ens diu que “La cultura és l’opció més revolucionària a llarg termini”
I la Malala Yousafzai, que existeixen poques armes al mon tan poderoses com una nena amb un llibre a la mà.
Que El feminisme és per a tothom, com diu la Bell Hooks, i que la Chimamanda Ngozi ens recorda que Tothom hauria de ser feminista.
Que és importantíssim escoltar i donar veu a les feministes gitanes, com ens diu a Movimiento de mujeres romaníes l’Angelà Kóczè, i a les marroquines com la Fàtima Mernissi.
Que la Carme Valls ens parla a Mujeres invisibles para la Medicina, del biaix de gènere de la ciència mèdica.
I ens han recordat que a la biblioteca hi trobarem llibres sobre la història del feminisme, i les sufragistes a Catalunya, entre d’altres.
L’acte que ha començat amb l’ agraïments a les persones, col•lectius, i tècnics assistents, i sobretot a l’Associació de Veïns que sempre ens ha recolzat, ha acabat amb un torn de paraules en el que s’ha posat de relleu la necessitat de coordinació entre les diferents organitzacions feministes.
Com a cloenda hi ha hagut un refrigeri on de manera amistosa hem pogut intercanviar salutacions, idees, i abraçades.
Un pas més en la lluita per aconseguir, el nostre fi, la igualtat de drets i oportunitats.