V Aplec de Sant Pau de Riu-sec

Ahir 3 d’octubre, es va celebrar el 5è aplec Sant Pau del Riu Sec.
Aquesta petita església, propera a la nostra ciutat, té una gran importància històrica i arquitectònica.
L’aplec que es fa des de fa 6 anys, rememora el que feien els habitants de la contrada al segle XVII.
L’aplec és a més d’un dia de trobada i de reivindicació del seu valor, un bon moment per visitar i conèixer les restes arqueològiques trobades a l’església i als seus voltants .
Els treballs duts a terme pel Departament d’Arqueologia de la UAB han permès identificar les restes d’una basílica rectangular que re aprofitava elements estructurals d’una vil•la romana del segle I a C. i també restes paleocristianes.
Per la proximitat d’aquest conjunt arquitectònic a la nostra ciutat, moltes de nosaltres ens hi hem aproximat en un moment o altre.
Ha estat el passeig de les tardes de diumenge, quan no podíem ni imaginar, que l’esglesiola romànica era sobre les runes de dues ciutats romanes .
Mestres de les nostres escoles hi portàvem els infants a estudiar la fauna del rierol que hi passava, abans que les obres dels centre Comercial i de l’autopista en tapessin el seu recorregut.
També hi portaven els alumnes a visitar i posar en valor l’església i elaboraren material didàctic per fer-ne una millor comprensió.
El 2016, quan es va celebrar el primer aplec hi va assistir el grup sardanista de Badia, i amb les balladores, veïns que les acompanyàvem. D’aquesta manera vàrem conèixer l’associació Amics de Sant Pau de Riu Sec i ens-hi vàrem apuntar.
De manera que a Badia hi ha una petit grup dels amics de Sant Pau, que quan pot ajuda a difondre la importància d’aquest espai arquitectònic.
Enguany ens va acompanyar per primera vegada i segur que no en serà l’ última la Coral Infantil L’Espiga de la nostra ciutat i també un nombre de veïnes i veïns que cada any és més gran.
Des d’aquí volem posar en valor el treball que fa l’Associació d’Amics de Sant Pau del Riu Sec per defensar aquest conjunt arquitectònic que ha estat a punt de ser engolit pels: centres comercials, la deixadesa de les administracions i el mal ús dels desinformats.

Fotos de Maria Sagarra