SENSE ELS ARBRES NO HI HA CIUTATS DEL FUTUR

A les imatges d’observació del satèl·lit Copernicus s’hi pot veure com la temperatura de la superfície del sòl d’algunes parts d’Espanya supera els 53 graus. Aquestes onades de calor són palpables especialment a les ciutats, on es concentra la major part de la població, però podrien ser més suportables si hi haguessin més arbres. El primer benefici de tenir arbres als carrers és evident: ens donen més ombra en què refugiar-nos quan pugen les temperatures. Però n’hi ha més.

Per culpa de la urbanització, a les ciutats es crea un clima molt més calorós que el seu voltant. Aquest fenomen és conegut com a efecte “illa de calor” i depèn de la quantitat i alçada dels edificis, si hi ha fàbriques o no, espais oberts, punts d’aigua, etc. Una de les principals causes és que el ciment emmagatzema moltíssimes vegades més la calor que l’aire en un mateix volum, així que com més “grisa” sigui una ciutat, més probabilitat tindrem de passar dies de calor desmesurada.

Tot i aquesta situació, tenim una aliada per combatre les illes de calor: la vegetació. Les plantes ajuden a refrescar l’ambient encara que no proporcionin ombra perquè a través de la transpiració van enviant aigua a l’atmosfera que les envolta. La transpiració és un procés fisiològic que varia en funció de la fisonomia de l’arbre, el tipus de copa, la superfície que tenen les fulles, etc., per això és important una bona planificació del verd urbà, perquè s’esculli les espècies d’arbres i arbustos més favorables.

La vegetació al terra redueix la temperatura màxima de la superfície en uns 2-9 °C, mentre que als sostres i les parets verdes redueix la temperatura de la superfície uns 17 °C!!

I encara més! Tenir arbres ens ajuda a estalviar també a casa nostra. Està demostrat que els carrers amb arbres a prop dels edificis mantenen les temperatures més a ratlla i, per tant, posem menys l’aire condicionat. Això no només ens suposa menys despesa a la factura del mes, sinó que també acaba sent un estalvi energètic per a la ciutat.

La plantació generalitzada d'arbres a la ciutat podria compensar els augments de les morts que s'atribueixen a la calor a mesura que avança el canvi climàtic.
El risc de cops de calor a la població és més baix si hi ha bons boscos urbans, ja que ens serviran per refugiar-nos i evitar que acabin desencadenant-se aquests problemes de salut i altres associats. Un estudi recente de la Universitat de Harvard  posava aquest aspecte en relleu per lluitar contra l’escalfament global, perquè la plantació generalitzada d’arbres a la ciutat podria compensar, així, els augments de les morts que s’atribueixen a la calor a mesura que avança el canvi climàtic.

Evidentment, no tots els arbres tenen la mateixa capacitat per refugiar-nos. Els de fulla caduca són ideals perquè ofereixen sol a l’hivern i ombra a l’estiu. I si són de fulles amples, que fan ombres més denses, millor que millor.

Finalment, cal destacar que l’arbrat urbà ens ajuda a mitigar altres efectes del canvi climàtic a part de la calor. Tenir arbres a les ciutats purifica l’aire, facilita la retenció de les partícules en suspensió del trànsit, ajuda a segrestar més carboni de l’atmosfera,.

Recordem que som davant un escalfament global que no s’atura i que, per tant, cada cop serà més necessari tenir solucions com aquestes per combatre’l.

Extret d’un article escrit per : Veronica Couto Antelo Tècnica de Comunicació del CREAF

Si fem un recopilatori dels beneficis que ens donen els arbres a les ciutats: més ombra, més humitat, estalvi energètic, menor risc de cops de calor i adaptació a la crisi climàticaHi ha algun dubte sobre com hauria de canviar la política d’arbrat que practica el nostre ajuntament?